Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

 

ÜRÜNLERİMİZ

  • Ürettiklerinin %90 'ı 25 ülkeye ihracat

  • AC Motor Sürücüleri - Statik Voltaj Regülatörleri - Kesintisiz Güç Kaynakları

  • Güç Kontrol Çözümleri

  • AC Motor Sürücüleri - Yerli Üretim Motor Hız kontrol Cihazları

  • Öğütücüler, yoğurma makinaları, mikserler, konveyörler, extrüderler, pompa ve fanlar

  • Folyo bakır sargı teknolojisi

  • Kompakt Şalter koruma ve By-Pass Düzeni

  • Thyristor Tap Changer

  • Sonsuz Ömür

  • Çok Yüksek Düzeltme Hızı

  • Yüksek Güvenirlilik

  • Distorsiyonsuz Çıkış Gerilimi

  • 5000V/Saniye düzeltme hızı

  • Ortam ve yerine uygun özel tasarım

  • Tıbbi Cihazlar,CNC Makinalar için koruma filtreleri

  • Bankalar ve Benzin İstasyonları için modüler tasarımlar

  • Klima, fan, pompa, Çiller grupları gibi demeraj içeren Endüktif yüklerde

  • Hastane, Otel, Fabrika ve Sanayi tesislerinin Enerji Hattı Girişlerinde

  • Kesintisiz Güç Kaynakları - Trafosuz UPS Teknolojisi

  • Kesintisiz Güç Kaynakları - Giriş İzolasyon Trafosu

  • SNMP ve MODBUS uyumlu haberleşme opsiyonları

  • Statik Bypass - Yük'ün şebekeye kesintisiz aktarılma özelliği

  • 3 faz seçicili, regüleli transfer elemanları

  • 90-260V aralığı çalşabilme

 

AC Motor Hız Kontrol Cihazları Kullanım Klavuzu
Güç 0,75……300 KW
Kontrol DSPIC kontrol,SPWM Modülasyonu,MITSUBISHI IPM Güç Katı,
Giriş Bir fazlı Üç fazlı
Gerilim 220 VAC 380 VAC
Frekans 50-60 Hz 50 -60 Hz
Gerilim Aralığı 155-264 VAC 268-456 VAC
Çıkış Kontrol Karakteristiği Gerilim 220 VAC(Giriş Gerilimine Oranlı) 380 VAC(Giriş Gerilimine Oranlı)
Taşıyıcı Frekans 1-16 KHz 1-16 KHz
Frekans Kontrol Aralığı 1-400 Hz.........1-400 Hz
Frekans Ayarlama Sinyali 0-10VDC
Çıkış Frekans Çözünürlüğü 0.1.....1 Hz
Frekans Ayarı

Tuş Takımından Yukarı ve aşağı oklarla ayarlanabiir.Harici Sinyal;potansiyometre-10K, / DC 0-+10V / ......4 -20mA

Koruma Fonksiyonları Anlık Aşırı Akım Anma Akımının %200'ü
Aşırı Yük Sürücü;%150 / 1 Dakika
Aşırı Gerilim Besleme gerilimi + %25 geçerse Besleme gerilimi + %25 geçerse
Düşük Gerilim Besleme gerilimi -% 25 V'un altına düşerse Besleme gerilimi -%25V'un altına düşerse
Bağlantı şekli

Vidalı Terminaller

 

Çalışma Ortamı Sıcaklığı

-15 C…..+50 C arası

 

Depolama Sıcaklığı 20 C….+60 C arası
Bağıl Nem

95%(yoğunlaşmayan)

 

 

 
Programlamaya başlamadan önce STOP butonuna basınız.

PGM/ENT* tuşunu 5 saniye kadar bir süre ile basılı tutarsanız programlama menüsüne ulaşabilirsiniz.

Yukarı ok veya aşağı ok tuşlarından birine basılı tutarak programlama menüsünden seçim yapacağınız parametreler arasında gezinti yapabilirsiniz.

PGM/ENT* tuşunu 3 saniye kadar bir süre ile basılı tutarsanız seçtiğiniz parametrenin içine girebilirsiniz.

Yukarı ok veya aşağı ok tuşlarını kullanarak sayısal değer veya onay/tercih değişikliği yapabilirsiniz.

PGM/ENT* tuşunu, 5 saniye kadar basılı tutararak Yaptığınız değişikliği kaydedebilirsiniz.

ESC /RESET* tuşuna, değişiklikleri kaydetmek istemiyorsanız veya programdan çıkmak istiyorsanız, basmanız yeterli olacaktır.

 
   

AC motor Sürücü; Harici Potansiyometre bağlanarak veya Analog Girişi ( 0-10VDC) Kullanılarak Çalıştırmak istenirse ‘' Pot/Analog ‘' Seçilmelidir.

AC motor Sürücü; Harici kumanda girişlerinden (digital girişler ) sürekli kontak kullanarak kumanda edilmek istenirse ‘' Kontak ‘' Seçilmelidir.

AC motor Sürücü ile ; Motorun minimum devirden maksimum devire ulaşma zamanını 3 sn ile 9999 saniye arasında ayarlanmasını sağlar.

AC motor Sürücü ile ; Motorun maksimum devirden minumum devire ulaşma zamanını 3 sn ile 9999 saniye arasında ayarlanmasını sağlar.

AC motor Sürücü ile ; Motorun çalışma frekansını sınırlar. Standart olarak 50Hz ayarlanmıştır.Örneğin; 1400 devir/dakika bir motorda 0 ile 50Hz arasında ayarlama = 0 ile 1400 devir/dakika arasında Motor milinde lineer değişim sağlar. 50Hz yerine 100Hz yazılır ise aynı motor 0 ile 2800 devir/dakika Arasında lineer devir değişikliği sergiler.

AC motor Sürücü ile ; Motorun kontrollü bir şekilde durmasını sağlar. Frenli duruş seçildiğinde cihaz ‘' yavaşlama Zamanı ‘' parametresindeki seçili zamana bağlı olarak duruş sergiler. ‘' yavaşlama Zamanı '' parametresine atayacağınız 1 'e yakın değerler motorun hızlı bir ivmeyle durmasını sağlar.

AC motor Sürücü external paneli üzerindeki motor yönünü değiştirmeyi sağlayan ‘' REV '' tuşu çoğu uygulama da istenmediği için aktif edilmemiştir. Aktif etmek için ‘' Var '' seçeneği işaretlenmelidir.

AC motor Sürücü external paneli üzerindeki jog tuşu standart 5Hz olarak ayarlanmıştır. Cihaz çalışma esnasında jog tuşuna basılı tutulduğu sürece sadece seçili hız olan 5Hz hızla dönmeye devam ederken bırakıldığı anda ana hızda seçili frekans bilgisiyle çalışmaya devam eder.Ayrı bir digital giriş olarak 2. bir hız seçeneğidir.Örnek Uygulama :Cihaz STOP durumunda iken Panel tuş takımı veya harici potansiyometre ile 30Hz seçildi. JOG hızı 50Hz seçildi. Harici kumanda girişlerinden 4 ve 6 nolu girişler bir PLC veya röle kontağı ile birleştirildiğinde cihaz start alır ve 30Hz seçili hıza ulaşıp dönmeye devam ederken, harici kumanda girişlerinden 4 ve 5 bir PLC veya röle kontağı ile birleştirilirse 50Hz hıza çıkarak dönmeye devam eder.

Motor'un ters yön dönüş hızı, ana yön dönüş hızından farklı istenirse ‘' FARKLI '' seçeneği işaretlenmelidir.

Ters yön hızı farklı seçilir ise; ters yön hızı buraya atanan frekans bilgisine göre belirlenir ( 0….50Hz )

Motor'un minumum devirdeki kalıkış momentini ayarlar. 10 'a yakın değerler daha kuvvetli başlangıç, kalkış momenti sağlar. Standart olarak 3 seçilidir. Kalkış momentini artırmak için gereken gerilim enjeksiyonu ile motor milindeki titreme doğru orantılıdır. Kalkış momentini arttırdıkça, motor milinde titreme artacaktır.

AC Motor Sürücü ile motorun ineceği minumum deviri ayarlar. Standart olarak 0 Hz seçilidir. Örneğin; Minumum hız 20Hz seçilirse motor devri 20Hz hızdan daha aşağıya inemez. ( pompa Uygulamalarında )

AC Motor Sürücünün DC bara gerilimini ayarlar. ( 20…..60 ) Şebeke geriliminin çok düşük olduğu, motor max. Hızının yetersiz geldiği uygulamalarda motor akımında artış gözlenmeden 60 'a yakın değerler seçilerek daha yüksek motor devri sağlanır.

Flaşör kodu; Çamaşır makinaları veya benzer uygulamalar için yazılmış bir makro'dur.AC Motor sürücüye start verildiğinde, motor ayarlanan süre kadar ana yönde döner ve durur. Ayarlanan durma süresi kadar bekler ve bu kez ayarlanan süre kadar ters yönde döner ve durur. Hız bilgileri ana yön hızı ile ters yön hızına atanan frekans değerlerine bağlı olarak haraket eder. Flaşör çalışmaya geçebilmek için flaşör kodu ( 0015 ) yazılarak kaydedilmelidir.

Düz yön zamanı ;Flaşör çalışmayı sağlayan ana yönde dönüş süresinin ayarlandığı parametredir. ..........( 1 saniye……9999 saniye )

Ters yön zamanı ;Flaşör çalışmayı sağlayan Ters yönde dönüş süresinin ayarlandığı parametredir. ..........( 1 saniye……9999 saniye )

Durma zamanı ; Flaşör çalışmayı sağlayan durup - bekleme süresinin ayarlandığı parametredir. ............( 1 saniye……9999 saniye )

Z.T. Girme ; ( Normal – Hızlı ) AC motor sürücü ile çok kısa kalkış ve duruş istenir ise ‘' hızlı ‘' seçilmelidir. Zaman tabanı Saniye olarak değişir. ‘' Normal ‘'Seçilir ise Zaman tabanı dakika olarak değişir.

AC Motor sürücüye bir start bilgisi geldikten sonra istenilen süre kadar çalışıp durması istenirse ‘' Timer stop ‘' seçilmelidir.

‘' Timer stop ‘' seçildiğinde ne kadar süre çalışılması isteniyor ise dakika olarak süre girilmelidir. AC motor sürücü;Start bilgisinden sonra girilen süre kadar çalışır ve durur.

Katsayı 01 seçilidir. AC motor sürücü LCD paneli üzerinden standart olarak 0 ile 50Hz arasında değişen frekans bilgileri okunur. Eğer motor devir bilgisi okunması isteniyor ise; [motor devri/50] formülü uygulanmalıdır. Örneğin; Motor devri 1400 d/dak. ise [ 1400/50=28 ] dir. 01 yerine 28 katsayısı atanır ise LCD ekrandan 0 ile 1400 arasında lineer bir değişim okunur.

( 0,1,2,3…..49,50Hz ) ( 28,56,84…..1372,1400d/dak. ) olarak okunur.

Kısa süreli elektrik kesintilerinde AC motor sürücünün otomatik start alması isteniyor ise Restart ‘' Var ‘' olarak seçilmelidir. Örneğin; AC motor sürücü ile kurutma fırınına mal taşıyan bir konveyörü kontrol edelim. Mal proses dahilinde, fırının içinde iken elektrik şebekesinde saniyeler mertebesinde bir kesinti gerçekleşti ve AC motor sürücüyü kontrol eden prosese bağlı kontaktör, röle veya PLC bıraktı. Artık fırındaki mal kontrolsüz bir şekilde fırında kalmaya devam etmektedir. Restart ‘' var '' seçilir ise elektrik enerjisi tekrar geldiği anda AC motor sürücü otomatik olarak start alacak ve fırından malı çıkaracaktır.

KONTAK seçili iken aktiftir. AC motor sürücü; normal çalışmada digital girişlerinden start verildiği anda sürücüye bağlı motor dönmeye başlar. Eğer Motor start verildiğinde belirli bir gecikmeyle dönmeye başlaması isteniyor ise gecikmesi istenen süre buraya değer olarak yazılmalıdır. Start verildiğinde atanan süre kadar bekler ve çalışmaya başlar.

AC motor sürücüye bağlı motor, bir havalandırma fanı veya pompa olarak çalışıyor ise; ‘' Var ‘' olarak seçilmelidir. ‘' Var '' seçimi yapıldığında motorun kalkış ve duruş rampa değerleri otomatik olarak yüklenir.

Digital hız 0000 iken aktif değil 0001 'den itibaren aktiftir. AC motor Sürücü 3 digital giriş 1 analog giriş sağlar. Çok nadir olarak analog giriş ihtiyacının olmadığı ve 4. digital giriş ihtiyacının doğduğu uygulamalarda 0001 ve daha büyük atanan değerler analog girişi digital girişe dönüştürür. 0001 den büyük her doğal sayı bir frekans hız bilgisini atar. Örneğin; 0030 sayısı 4. digital hızı 30Hz olarak kabul eder.

1-3-5-8KHz Anahtarlama Frekans değerleridir. Anahtarlama frekansı standart olarak 8KHz seçilidir.AC motor sürücüye bağlı motor besleme kablosunun hat boyu uzadıkça anahtarlama frekans değeri düşürülmelidir. ( Dalgıç pompa uygulamalarında )

AC motor sürücü ile standart dışı yüksek devirli motorlar veya yüksek devirli servo motorlar kontrol edilmek istenir ise motor etiketindeki frekans bilgisi dikkate alınarak 200Hz veya 400Hz seçimi yapılmalıdır. Standart olarak 50Hz motor düşünülerek gerilim dağılımı yapılmıştır.

AC motor sürücü tarafından motora giden gerilim-frekans ilişkisini kontrol eder.Üretici firma ile irtibata geçilmeden değiştirilmemesi gerekmektedir.

AC motor sürücü ile motor, tork motor özellikli çalıştırılmak isteniyor ise ‘'var'' seçilmelidir.Bu uygulama motor milinde tork kaybı sağlayarak top sarma, gergi denetimi gibi uygulamalara imkan sağlarken aynı zamanda sürücüden küçük güçlü monofaze asenkron motorları kontrol etme imkanı getirir.

‘' Var ‘' seçimi yaparak AC motor sürücü parametrelerinde yaptığınız değişikliklerden fabrika ayarlarına dönmenizi sağlar.

Asansör uygulamaları için yazılmış bir makrodur.Sürücüye start verildiği anda sürücüden durum bilgisini veren röle 2 saniye sonra aktif edilir.Bu da motordaki mekanik frenin 2 saniye sonra bırakmasınını ve sürücünün yükü kavramasını sağlar.

Potansiyometre veya 0-10VDC Analog giriş kullanılarak yapılan uygulamalarda doğru orantilı lineer bir motor kontrolü izlenir. Giriş analog bilgiye ters orantılı bir lineer motor kontrolü gerektiren uygulamalarda ‘' Var '' seçimi yapılmalıdır.

Kimyasal boyama, kumaş efekti, kot yıkama gibi Endüstriyel tekstil uygulamalarında motora bağlı prosesin, AC motor sürücü tarafından koruma refleksli duruşlarında, kimyasal maddelerin veya herhangi bir katalizörün ürüne zararını önlemek için buraya atanan sürenin sonunda sürücü otomatik start alır.

AC motor Sürücünün; durum (çalışma hali, durma hali) bilgisi, Kullanıcı, sürücünün prosesi dahilinde çalıştığı veya durduğu bilgisini bu röle kontağıyla alabilir ve prosesiyle haberleştirebilir. Eğer kullanıcı, prosesi dahilindeki durum bilgisinden ziyade, sürücü koruma refleksli duruş bilgisini almak istiyor ise bu parametreyi aktif hale getirmesi gerekir.

Ayarlanan, istenen bir referans değer (sıcaklık, hız, basınç, debi v.b gibi) ortamdaki bozucu etkilerden yada proses gereği değişir. PID kontrol, sistemi kararlı çalıştırarak referans değerindeki hatayı minimize eder. Sürücünün sağladıklarından, interaktif kullanıcı etkisi daha büyüktür. PID uygulamasına geçebilmek için ‘' Var '' seçimi yapılmalıdır. '' Var ‘' seçimi yapıldığında Diğer tüm parametrik fonksiyonlar devre dışı kalır. AC motor sürücünün analog girişine 0-10VDC gerilim bilgisini girildiğinde, sürücü 0 VDC gerilimde motor minumum devrini, 10VDC gerilimde ise motor maksimum devrini sağlar. 0 VDC ile 10 VDC arasındaki tüm gerilim değişkenleri motor minumum devri ile maksimum devri arasında doğru orantılı değişkenlik sağlar. Aşağıdaki parametrelerdeki ayarlar sonucu doğrudan etkileyecektir. Buna bağlı olarak;

İstenilen sonuca adım adım yaklaşma kazancını yönetir.En küçük değer sonuca çok uzun sürede ulaşmayı en büyük değerde sonuca çok çabuk ulaşarak sistemin kararsız çalışmaya girmesine neden olur.küçük değerlerden başlayarak sonuca yaklaşmayı denemek önerilmektedir. 10 değeri başlangıç için ideal kabul edilmektedir.

İstenilen sonuca ulaşmaya çalışırken örnekleme zamanının ne kadar olması gerektiğini buradan atayacağınız zaman değerleri ile mümkündür.Çok kısa seçilen zaman değerleri kararsız çalışmasına, çok uzun sürelerde gecikmeye neden olur. Ortalama 10 sn başlangıç için ideal kabul edilmektedir.

Referans değer ile gerçek değer arasındaki hata farkını ayarlar .Fabrika ayarı 2 olarak seçilmiştir.

Giriş analog gerilim arttıkça, doğru orantılı olarak motor devirinin artmasının istendiği uygulamalarda pozitif, motor devirinin azalmasının istendiği uygulamalarda negatif seçilmelidir.

PID çalışmada maksimum motor hızını tayin eder. Başlangıçta 30 Hz olarak başlanması önerilmektedir.

Transmitterden bilgi gelmiyor ise veya uzun bir süre hiçbir değişimin olmaması bir hata durumu kabul edilen uygulamalarda sürücü, Buradan atanacak zaman değeri ile belirlenen sürenin sonunda çalışmayı durdurur.Ekranda'' PID ERROR'' mesajı verir.

 

UYARILAR ve ÖNLEMLER

-Cihazın topraklaması yapılmalıdır.
-Cihazla motor arasına kontaktör vs. Bağlanmamalıdır.
-Cihaz çıkış voltajına göre motor bağlantısı doğru yapılmalıdır.
-Pano içi ortam ısısı 45 C ‘yi geçmemelidir.
-Ortamda iletken toz ve aşırı derece de nem bulunmamalıdır.
-Cihaz Elektro-magnetik bozucu etkilerin yüksek olduğu endüstriyel ortamlara göre üretilmiştir. İlave olarak kumanda
girişlerinin ekranlı kablo ile çekilmesi ve güç kabloları ile aynı hattan geçirilmemesi önerilmektedir.
-Cihazı elektro-magnetik radyasyon kaynağının yakınlarına, potansiyel su tehlikesi olabilecek,titreşime maruz kalabilecek
ve havalandırma sorunu olabilecek yerlere monte etmeyiniz.
-Cihazı çok sık şoka maruz bırakmayınız.
-Yinelenen hatalardan kaçınınız.

POMPALAR VE HIZ KONTROL SİSTEMLERİ

Pompalar motor hız kontrol sistem uygulamaları içinde oldukça çok yer almakla birlikte,özellikle düşük verimli geleneksel akış kontrol yöntemleri yerine değişken hız kontrolü kullanılmasıyla önemli ölçülerde enerji tasar-rufu yapılabilecek ekipmanlardır.Pompaların kullanılmasının amacı kaynaktan alınacak sıvının farklı bir ortama transfer edilmesidir.Bir depoyu doldurmak veya boşaltmak,sıvının basıncını arttırmak, sıvıyı tazyiklendirmek, sıvının sirkülasyonunu sağlamak, gibi başlıca uygulama alanlarında kullanılır.Pompalar iki ana başlıkta değerlendirilebilir.

1. Santrifuj Pompalar

2. Sabit Deplasmanlı Pompalar

Endüstri uygulamalarının %80 gibi büyük bir oranında santrifuj tip pompalar kullanılır.Santrifuj tipi pompalarda giriş çıkış basıncı önemli etkenler olup, sabit deplasmanlı pompalarda giriş ve çıkış verilerinden bağımsız kontrol edilir.Sabit deplasmanlı pompaların ağırlıklı kullanım alanı dozaj pompalarıdır.Santrifuj pompaları mekanik sistemden aldığı mekanik enerjiye sıvının kinetik ve potansiyel enerjisini katarak hidrolik enerji üreten birer hidrodinamik makinadır.

Mekanik Debi Kontrol Metotları :

1.Çıkış Vanası ile Kontrol : Bu metotta pompa maksimum kapasitede çalışırken pompa debisi,pompa çıkışına bir vana konularak azaltılır.Yani pompanın çıkışındaki boru- nun çapı azaltılarak sisteme bir anlamda bir direnç eklen-miş olur.Dolayısıyla bu durumda sistem eğrisiyle oynan-mış olur ve debi bu şekilde kontrol edilir.Debinin azaltıl-ması durumunda hat basıncı yükseltilmiş olur.

2.By-pass Vanası ile kontrol : Bu metotta da pompa mak-simum debiyi oluşturacak şekilde çalışır.Ancak ihtiyaç fazlası debi pompayı köprüleyen bir hatta takılı olan bir vana vasıtasıyla tekrar pompa girişine aktarılır.Bu sistem de de yine sistem eğrisiyle oynanmış olur.

3.On-off Kontrol : Bu metotta pompanın iki çalışma reji- mi vardır.Bunlardan birisi pompanın tam kapasiteyle ça-lışıp hatta debi bastığı çalışma rejimidir.Diğer rejim ise pompanın tamamen durduğu rejimdir.Bu şekilde pompa ihtiyaç doğrultusunda çalıştırılıp-durdurularak debi ayarı yapılmış olur.

Elektriksel Debi Kontrol Metotları :Bu metotlara en iyi örnek Frekans Konvertörü ile çalış- tırmadır.Frekans Konvertörü ile debi kontrolünde sistem eğrisi ile oynanmaz.Motor hızı,dolayısıyla pompa hızı değiştirilebildiği için pompa eğrisi ile oynanmış olur. Dolayısıyla sisteme ek bir direnç eklenip - çıkarılmamış olur.Böylece aynı kapasitede debi üretmek için Frekans Konvertörü ile enerji tasarrufu yapılmış olur.Bu metotlar arasında yapılmış uygulamalar ve teorik yaklaşımlardan yola çıkarak enerji verimliliği açısından karşılaştıracak olursak, maksimum kapasitesi 10 br. debi olan bir pompa dan 7 br. debi elde etmek için bu metotların kullanılması durumunda (maksimum debi için harcanan güç 100 br. güç olsun);Vana kontrol ile 89 br. güç,by-pass kontrol ile 82 br. güç, On-off kontrol ile 70 br. güç ve frekans Kon- vertörlü kontrol ile 45 br. güç tüketileceği sonucuna ula- şılmaktadır.Bu noktadan anlaşılacağı gibi ortalama akışın %40 gerçekleştirdiği bir sistemde,vana kontrol yerine Frekans Konvertörü kullanılması durumunda yaklaşık %75 enerji tasarrufu yapılabilmektedir.

Pompalar için Frekans Konvertörü Kullanmanın Yararları:

Pompalama işlemleri Frekans Konvertörlerinin hem yeni hemde uyarlama uygulamalarda kullanılması açısından önemli bir olanak teşkil eder.Pompalama uygulamalarının çoğu kontrol edilmeye ihtiyaç duyar.Bir pompanın sürekli olarak maksimum hızda çalışacak olması pek olası değildir.Frekans Konvertörü kontrolü pompalama sistemleri için çeşitli yararlara sahiptir.Bunların en önemlisi enerji tasarrufudur.Pompa sisteminin hassas bir şekilde kontrol edilebilmesi diğer bir faydadır.Frekans Konvertörleri kullanılarak pompa sistemini diğer otomasyon sistemlerine bağlamak mümkündür.AC sürücü güvenilir ve ihtiyaca göre ayarlanabilir kontrol döngüsü yaratır.AC sürücüler ayrıca pompa istasyonunun yaşam devri maliyetini kısıtlamada önemlidir.Gereken ekipmanların ( AC sürücüler,motorlar ve pompalar ) yatırım maliyeti,toplam yaşam devri maliyeti ile kıyaslandığında daha azdır.Pek çok analize göre enerji harcamaları toplam maliyetin %80-90'lık bölümünü oluşturmaktadır.Bakım maliyeti ise üçüncü temel maliyet bileşenidir.AC sürücülerle aktif kontrol bakım maliyetini önleyici bir rol oynar.Genel olarak AC sürücüyle kontrol enerjiden tasarruf ve pompa sisteminde işlem kontrolü ve güvenilirliği açısından ilerleme sağlar.Enerji Tasarrufu Bir pompa sisteminin enerji verimliliği kontrol metoduna bağlıdır.AC sürücü özellikle pompa tam akıyla çalışmazken verimlidir.Bu hesaplamalar AC sürücü kontrol sisteminin tek pompa açısından bakıldığında açıkça enerji tasarrufu sağladığını gösterir. Pompalar paralel çalışırken sisteme ve pompalara bağlı olarak daha daçok enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.

Enerji tasarrufu için Hidrolik Enstitü ve Europomp şu 7 yolu önerir:

1.Daha düşük kapasiteli ve daha az gereksinimli sistemler dizayn edin.Bu gereksinimlerin sabit olduğunu varsaymayın.

2.kapasite için fazla hata payı bırakmayın.Eğer gereksinimler artarsa sonradan pompalama kapasitesini artırmak genellikle daha ucuza mal olur.

3.Başlangıç maliyetinin üzerinde daha fazla durulmasına rağmen en verimli pompa tipi ve boyutunu seçmek uzun vade de daha kazançlı çıkılmasını sağlar.

4.Sıkmalı vanalardan ve bypass hatlarından doğacak kayıplardan kaçınmak için sistem yüksek statik basınçlar için tasarlanmamışsa,değişken hızlı sürücüler kullanın.

5.Tek ve büyük bir pompa yerine iki veya daha fazla küçük pompa kullanın.Böylece gereksiz pompalar kapatılabilir.

6.Basınç enerjisini kazanmak için türbin gibi çalışan pompalar seçin.Böylece normalde kaybedilecek enerji korunabilir.

7.Verimsizlikten doğacak kayıpları önlemek için sistemdeki pompaların ve diğer tüm bileşenlerin bakımlı olmasını sağlayın.

AC sürücüler; senkron veya asenkron bir motorun hızını ayarlar, bilinen çeşitli diğer isimleri gibi ayarlanabilir hız sürücüleri (ASD) veya ayarlanabilir frekans sürücüleri (AFD) veya değişken frekans sürücüleri (VFD) diye adlandırılmaktadır.

AC sürücüler endüstriyel uygulamalarda geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Sabit hız her koşulda, tüm işlemler için uygun değildir, hız ayarı ihtiyacı duyulan tüm uygulamalarda kullanılmak zorundadır.örneğin;gıda karıştırıcıları veya elektrikli matkap gibi tanıdık aletler veya daha güçlü versiyonları. Bu motorlar genellikle sabit hızda çalışır. büyük ısıtma ve klima sistemlerinde hava akımı ayarını sağlamak için kullanılır. su ve endüstriyel kimyasalların akışkanlığını pompa hızını ayarlayarak kontrol edilir. Ancak, değişken hızlı AC sürücüler genellikle daha karmaşık ve zor ortamlarda su ve atık su işleme, kağıt fabrikaları, tünel delme, petrol sondaj platformu veya madencilik gibi alanlarda kullanılır.

Faydaları

AC sürücüler ile; normal çalışma da Potansiyel bir hız kontrolü yaparken aynı anda sistemin stresini kontrol altına alır, ve enerji tasarrufu sağlarsınız.

  • kontrol aracı olarak hız ayarlama
  • Daha düzgün çalışması
  • Ivme kontrolü
  • Her bir işlem için farklı çalışma hızı
  • kurulum amaçları için yavaş çalışmaya izin
  • üretim hızı ayarlama
  • Kontrol tork ya da gerginlik
  • Kalkış demerajı ve duruşlarda şebeken çekilen akımları düşürerek daha küçük sigortalar ve tedarik bağlantılarının kullanımı ve elektrik ağındaki pik yüklerin azaltılması
  • kalkış ve duruşlarda mekanik şok'un azaltılması

AC sürücüler kullanarak enerji tasarrufu sağlamak

En yaygın olarak kullanılan fan ve pompa uygulamalarında % 20 ile % 50 arasında enerji tasarrufu sağlanmaktadır.Örneğin; fanı, sabit devirli bir motor ile tahrik eder,çıkış hava akımını sınırlayabilmek için damper kullanabilirsiniz ,veya motor hızını kontrol ederek hava akımını düzenleyebilirsiniz .

Güç 0,75……300 KW
Kontrol DSPIC kontrol,SPWM Modülasyonu,MITSUBISHI IPM Güç Katı,
Giriş Bir fazlı Üç fazlı
Gerilim 220 VAC 380 VAC
Frekans 50-60 Hz 50 -60 Hz
Gerilim Aralığı 155-264 VAC 268-456 VAC
Çıkış Kontrol Karakteristiği Gerilim 220 VAC(Giriş Gerilimine Oranlı) 380 VAC(Giriş Gerilimine Oranlı)
Taşıyıcı Frekans 1-8 KHz 1-8 KHz
Frekans Kontrol Aralığı 1-100 Hz.........1-250 Hz
Frekans Ayarlama Sinyali 0-10VDC
Çıkış Frekans Çözünürlüğü 0.1.....1 Hz
Frekans Ayarı

Tuş Takımından Yukarı ve aşağı oklarla ayarlanabiir.Harici Sinyal;potansiyometre-10K, / DC 0-+10V / ......4 -20mA

Koruma Fonksiyonları Anlık Aşırı Akım Anma Akımının %200'ü
Aşırı Yük Sürücü;%150 / 1 Dakika
Aşırı Gerilim Besleme gerilimi + %25 geçerse Besleme gerilimi + %25 geçerse
Düşük Gerilim Besleme gerilimi -% 25 V'un altına düşerse Besleme gerilimi -%25V'un altına düşerse
Bağlantı şekli Vidalı Terminaller
Çalışma Ortamı Sıcaklığı -15 C…..+50 C arası
Depolama Sıcaklığı 20 C….+60 C arası
Bağıl Nem 95%(yoğunlaşmayan)